Remy's Feel Good | Lenteblues en ochtendspreuken

Goedemorgen lezers,

Als eerste is het me deze week erg opgevallen dat veel mensen moe en futloos zijn. En dan gaan er bellen bij me rinkelen: de lenteblues! Een tijd van het jaar waar we waarschijnlijk te kort hebben aan serotonine in de hersenen en te weinig zonlicht. Maar laat je er niet door kisten, rust goed uit en beweeg lekker veel. Hier nog wat extra tips om deze lenteblues door te komen.
 
 
Je hebt er vast wel een keer van gehoord. Complimentjes geven aan je spiegelbeeld voor meer zelfvertrouwen. Maar werkt het ook echt en waarom werkt het? Om die vraag te beantwoorden, ga ik terug naar mijn vroegere schooltijd.

Op mijn Christelijk basisschooltje kregen we elke dag een stukje voorgelezen uit de bijbel, voorafgegaan door een gebed. Op de middelbare school stond ik met mijn klasgenootjes elke ochtend naast het tafeltje een ochtendspreuk op te dreunen. Die eindigde steevast met:
“Tot u, oh Godesgeest,
wil ik mij vragend wenden,
dat in mijn kracht en zegen,
voor leren en voor arbeid,
zich in mijn ziel ontplooien.”

Waarom baden we eigenlijk op de basisschool? Vanwaar die ochtendspreuk naar de Godesgeest en waarom bidden mensen überhaupt naar een god?

Er zijn veel antwoorden mogelijk op deze vragen. Misschien heeft iedereen wel een eigen reden. Ik dus ook, maar ik heb een eigen methode en bovendien krijg je nog zo complimentjes ook!

Het zit namelijk zo. We praten onszelf, onbewust, de hele dag van alles aan. Zoals: “Ik ben zo moe, ik heb geen zin, ik ben te dik.”
Als je een dag lang constant tegen jezelf zegt dat je moe bent, of misselijk, wordt je dat vanzelf. Ons lichaam reageert op hoe wij denken.

Als dat zo werkt, dan zouden we onszelf ook iets positiefs kunnen aanpraten. Misschien doen mensen die bidden dat ook wel zo?

Er zijn verschillende manieren om jezelf iets positiefs aan te praten. Ze werken allemaal, als je er zelf maar in gelooft. Je krijgt twee manieren van mij cadeau. Eén voor in de ochtend en de andere voor in de avond.

In de ochtend jezelf een complimentje geven in de spiegel en vertellen wat je graag wilt bereiken, wordt ook wel een affirmatie genoemd. Bij een affirmatie is het volgende belangrijk:
* het is een duidelijke zin
* het is een positieve zin
* je spreekt jezelf aan met overtuiging
* je begint klein
* je vertelt het alsof je het al bent (niet ik wil, maar ik ben of ik voel)

Bijvoorbeeld: “Ik wil niet moe zijn vandaag.” Niet en moe zijn negatieve woorden. Bovendien is het niet duidelijk, want wat ben je dan wel? Draai het om, maak het positief: “Ik ben vandaag lekker fit.”

In het begin is het misschien een beetje ongemakkelijk of onwennig, maar daar kom je snel over heen, zeker als je de affirmatie de hele dag door gebruikt.

Het tweede cadeautje neem je in voor het slapengaan. Als je ontspannen bent vertel je jezelf drie keer met overtuiging wat je gaat doen of wat er gaat gebeuren. Op die manier breng je jezelf in een soort hypnose en dat werkt uitstekend. Neem jezelf bijvoorbeeld voor: “Ik slaap straks goed en ik word vrolijk wakker.”

Wat nou als het de eerste paar keren niet werkt? Natuurlijk is dat geen reden om te stoppen en ga je gewoon door. De aanhouder wint in dit geval altijd.

Ik daag je uit om het de komende weken te proberen. Er valt alleen iets mee te winnen. Oftewel: Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Deel je ervaringen in de comments, zo kunnen we elkaar helpen.

Hangloose en een dikke vinger naar de lenteblues!

6 opmerkingen

 1. Leuk! Ik denk zeker dat het kan werken als je bewust positief denkt in plaats van alleen negatief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik vragen mag, heb je daar zelf ook al je maniertjes voor?

   Verwijderen
 2. Baadt moet zijn: baat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke tips, ik ben deze week inderdaad wat sufjes. Het zullen de lente blues zijn :D
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, gewoon lekker blijven lachen, Eline! x

   Verwijderen