Remy's Feel Good | Roerbaknoodles, onderbroeken en tandpasta

Je verheugd je er lang naar, het is altijd te kort en het is alsof de hele week bestaat uit weekenden. Rara, wat is het? - Vakantie!
Ook dit jaar staat de meivakantie voor ons klaar om ons te verwennen met de verdiende rust en een lekker warm zonnetje.

Wat zijn jouw plannen voor in de meivakantie? Ik hoor veel verhalen om me heen over mensen die de gezelligheid opzoeken, uitstapjes naar het bos of het strand, barbecueën of buiten lekker genieten in het park. Even lekker de boel de boel laten en samen zijn met anderen. Dat maakt een mens gelukkig.

Wat is dat nou eigenlijk, dat geluk?
Om geluk helemaal uit te leggen heb ik meer nodig dan één bericht. Vandaag beginnen we bij het begin.
Overal om je heen zie je dingen die je gelukkig zouden kunnen maken. Op TV zie je een lachend en schijnbaar gelukkig gezin die Moggi roerbaknoodles in hun vrolijke monden naar binnen schuiven. Op reclameborden zie je de mooiste modellen met onderbroeken aan van Urmani en zelfs op jouw tandpastatube staat dat je er de witste tanden van krijgt. Als we de reclames en etiketten geloven, zou je dus gelukkig zijn met een bak Moggi roerbaknoodles, zittend in je onderbroek van Urmani terwijl je je tanden poetst? Ik weet wel zeker van niet. Dus vergeten we de reclames en verpakkingen, daar hoef je jouw geluk niet te zoeken.

Conclusie #1: Geluk vinden we niet in reclames en etiketten.

Gisteravond had ik met een klasgenoot een diepgaand gesprek over geluk. Zij werd gelukkig als anderen gelukkig waren. Als iemand ongelukkig was, vond zij het leuk om diegene te helpen weer gelukkig te worden. Bij het helpen kwam er veel denkwerk te pas, dat haar een weer beetje ongelukkig maakte. Gelukkig wierp haar denkwerk zijn vruchten af. Was de ander  eenmaal weer gelukkig, werd zij dat ook. Zo herhaalde zich dat en bleef ze gelukkig.

Conclusie #2: Geluk krijgen we van anderen
Conclusie #3: Gelukkig worden we, als we de dingen doen die we leuk vinden om te doen

Zo filosofeerde we verder tot er een vreemde zich in het gesprek mengde. We vroegen de vreemde wat hem gelukkig maakte. De man fronste zijn voorhoofd en dacht even goed na. In eerste instantie waren er volgens hem geen dingen die hem gelukkig maakte. Na overleg kwamen we erachter hoe dat kwam. De vreemde verwachtte te veel van zichzelf. Hierdoor legde hij de lat veels te hoog en zo bereikte hij zijn doelen nooit. Het zou helpen om de lat in het begin onderaan te leggen. Naarmate je voortgang boekt, verleg je de lat steeds een beetje hoger. Zou je zo wel geluk hebben? Op het moment  zelf moet je wel nog naar de lat toe. We hebben het dus nog niet helemaal gevonden, maar is het dichterbij dan je denkt!

Conclusie #4: Leg de lat niet te hoog, maar begin onderaan
We willen allemaal een groter huis, meer geld, duurdere kleding en de nieuwste telefoons, tablets en apps. En als je ze eenmaal hebt, ben je dan gelukkig? Natuurlijk niet. Dan willen we alleen maar groter, meer, duurder en nieuwer. Als het ons (ook op langer termijn) toch niet gelukkig maakt, kunnen we die gedachte toch beter loslaten?

Conclusie #5: Loslaten van hebzucht

In mijn vorig bericht vertelde ik over een man die na vier herseninfarcten nog positief in het leven stond. Na zijn laatste operatie heeft hij alles wat hij eigenlijk niet nodig had verkocht. Zo verkocht hij zijn dure auto, zijn veels te grote huis, zijn breedbeeld TV en zijn geliefde geluidsinstallatie. Hij nam ontslag en verloor vrienden. Hoe kon deze man ooit nog gelukkig zijn? Samen met zijn vrouw en kinderen kocht hij een kleiner huis. Hij kocht alleen hetgeen dat hij echt nodig had en ging vanaf toen fietsend naar een minder stressvolle baan. De man vertelde trots dat hij gelukkig was omdat hij tevreden was met de kleine dingen in het leven.

Conclusie #6: Wees tevreden met wat je hebt

Ik denk dat we nu toch al aardig dicht bij de betekenis van geluk gekomen zijn. Laten we de conclusies nog even samenvoegen.

Geluk vinden we niet in reclames en op etiketten, wel bij andere mensen. We worden gelukkig als we de dingen doen die we leuk vinden om te doen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog, maar begin onderaan en ga steeds een stukje omhoog. Als we hebzucht loslaten en tevreden zijn met wat we hebben, komen we toch al aardig op een moment van geluk.
Geluk is natuurlijk nog veel meer. Maar ik hoop dat ik jullie een beetje op weg geholpen heb.

Als laatste krijgen jullie van mijn nog een citaat van mijn vriendin:
"Ik denk dat je levensweg ook een zoektocht is naar geluk. Je zal geluk meerdere keren tegenkomen, omdat je altijd situaties tegen komt die je opnieuw zou moeten accepteren om zo gelukmomentjes te ervaren. Hier hoort ook het loslaten bij. Ik denk dat een gemiddeld mens tegenwoordig minder snel gelukkig wordt omdat ze kijken naar grote dingen. Terwijl je juist geluk kan vinden in de kleinste dingetjes."

(Wat is het toch ook een wijze dame)

Ik zal mijn bericht natuurlijk niet af sluiten zonder een beetje denkwerk voor jullie. De vreemde van gisteravond wist het volgende:
"Ik ben er van overtuigd dat als ik mezelf ben, ik anderen inspireer zoals anderen mij ook inspireren."
Welke conclusie(s) zou je daar uit kunnen halen?

- Hangloose

Geen opmerkingen