Column | De verschillen: Wat voor bezoeker ben jij?

Iedere blogger heeft er mee te maken.
Of je nou net als ik een kleine blogger of juist een hele grote blogger bent, jij en ik hebben als blogger allebei te maken met bezoekers.
Jij bent op dit moment een bezoeker van mij, maar als ik op jouw naar doorklik (uiteraard als je een reactie achterlaat) draaien we de rollen om.
Door de loop van der jaren ben ik erachter gekomen dat je een aantal verschillende bezoekers hebt.
Laten we eens kijken welke jij bent!


Als blogger ben je (de meeste in ieder geval) continue bezig met het naar de zin maken van je bezoekers.
Je past de posten aan, gaat in op opmerkingen van bezoekers of kijkt waar ze het meeste op af komen.
Dit is iets waar ik zelf in ieder geval 1 keer per week naar kijk.
Hier door kom je ook meer te weten waar jouw blog goed voor is, wat je lezers interessant vinden en wat voor mensen je blog bezoeken.
Maar daarnaast blijf je vooral schrijven over wat JIJ leuk vind, zo blijf je persoonlijk en geef je een eigen draai aan alles wat je doet. En vaak na een tijdje sluiten daar jouw bezoekers op aan, dat is jouw site en dat is waar de lezers voor terug komen.

Of je nou duizenden bezoekers of tientallen bezoekers hebt, allemaal zijn ze anders.
Allemaal lezen of bekijken ze op een andere manier een post. De een laat een uitbundige reactie achter en de andere die leest het alleen en laat het daarbij.

Je hebt dus een aantal verschillende soorten bezoekers. Die bezoekers heb ik in 4 groepen verdeeld.
Ik heb ze even op een rijtje gezet, juist omdat ik het leuk vind om deze lezers te 'analyseren'.

- De kijk en klik bezoeker:
Dit is een bezoeker die zoals ik ze ook genoemd heb even snel kijkt en vervolgens weer verder klikt. Die laatste klik kan op de site zelf zijn, maar ook dat rode dingetje met een kruisje rechtsboven in of aan de bovenkant van je internet tablet. Dit vaak bezoekers die niet lezen, maar gewoon even kijken en daarna net zo hard weer weg gaan als dat ze gekomen zijn.

- De bezoeker die geïnteresseerd doet maar het niet is:
Het klinkt best negatief, dat geef ik eerlijk toe. Maar zo is het wel. Dit zijn namelijk de bezoekers die een reactie achter laten zonder dat ze daadwerkelijk tijd aan het artikel hebben besteed. Zo van
 'ik laat een reactie achter in de hoop dat ze doorklikken'. Ja, euhm nee. Zonde, want als je nou gewoon even tijd neemt en een serieuze reactie achter zou laten zou je daar veel meer mee winnen.
Deze bezoekers zijn er ook zo uit te halen. Dat vind ik jammer!
Het zijn dus echt de bezoekers die het alleen doen om meer bezoekers te krijgen.

- De stille bezoeker:
Dit zijn denk ik een hele hoop bezoeker. Vaak lezen ze wel het artikel, maar houden ze zich stil bij de reacties. Ik herken dit. Dit heb ik namelijk ook wel eens. Dan heb ik een artikel gelezen en scrol ik door naar de reacties maar kom ik al 24 keer de reactie tegen met dezelfde inhoud als dat wat ik ook wilde zeggen. Aan de ene kant zou dit geen probleem zijn, maar ergens ben ik dan ook bang om ongeïnteresseerd over te komen omdat ik naast de andere lezers in de herhaling val. Maar als je oprecht aandacht hebt besteed aan het artikel dan kun je eigenlijk niet ongeïnteresseerd overkomen. Ik denk dat deze bezoeker eigenlijk een combinatie zou moeten zijn met de bezoeker die geïnteresseerd doet maar het niet is. Want dan zou de bezoeker wel geïnteresseerd zijn en een toepasselijke reactie kunnen achterlaten, toch?

- De oprecht geïnteresseerde bezoeker.
Dit zijn gelukkig ook een groot deel van de bezoekers over het algemeen. Bezoekers die de blog post lezen omdat het hun interessant lijkt of dat ze graag willen weten hoe en wat en een oprecht gemeende reactie achterlaten. Dit is fijn. Want daar heeft de schrijven van de blog wat aan en dat kan alleen maar positief en stimulerend werken. Dit zijn denk ik dan ook de reacties die het meest gewaardeerd worden.

Welke bezoeker ben ik?
Ik denk of weet eigenlijk wel zeker dat ik een combinatie van de laatste 2 ben. Ik laat niet heel vaak een reactie achter omdat mijn gedachten dan al vaak is uitgesproken door een ander, maar als ik het wel doe dan kan het soms iets te over enthousiast overkomen. Op zich niet erg want dan is het wel gemeend. Maar ik denk dat ik soms ook wel de klik bezoeker ben. Want dan denk ik dat ik het wel een leuke artikel vind, maar naarmate ik het artikel lees het toch niet blijkt te zijn dan wat ik had gehoopt en het vervolgens weg klik.

Conclusie:
Ik denk dat ik hier wel een conclusie uit kan trekken: iedere bezoeker is anders. Iedereen bezoekt een website op een andere manier. Maar je word het meest gewaardeerd en beloond als je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft. Dus laat een reactie achter als je echt iets met de schrijver wil delen of ergens echt enthousiast bent, maar niet omdat je hoopt dat je daardoor meer bezoeker krijgt. Hoe eerlijker hoe beter het uitpakt.

Welk soort bezoeker ben jij?


6 opmerkingen

 1. Bij mij hangt het af van het onderwerp van de post. Als ik een post vanuit Bloglovin' aan klik, scan ik even of hij me het lezen waard lijkt (als het een lange post is, bij een korte lees ik hem gewoon). Als de post interessant is en er worden vragen gesteld onderaan de post, reageer ik hier meestal wel op omdat ik het zelf ook leuk vind om reacties te krijgen, dus waarom zou ik het bij andere niet doen? Als ik niks te zeggen heb, ben ik ook meer een stille bezoeker, maar nog wel geïnteresseerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook een combinatie van de laatste twee. Leuk stuk, ik denk dat je ze idd wel globaal kan indelen op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind mijzelf wel oprecht geïnteresseerd.
  Waarom? Ik vind het fijn als mensen dit ook op mijn blog zijn en het leuk vinden om bij mij te komen.
  Ik probeer dan ook vaak een reactie te plaatsen, mits ik een blogpost gewoon echt niet interessant vind zul je van mij geen reactie krijgen. Deze zou niet oprecht gemeend zijn en dat is zonde van diegene zn tijd die hij/zij in de blogpost heeft gestoken. Dan laat ik voor mij iemand reageren die wel dat artikel leuk vind. Nee daar ben ik dan wel heel eerlijk in. Ik lees wat ik leuk vind en probeer zoveel mogelijk te lezen. Als ik na een tijdje de blog niet leuk vind ga ik die blog niet langer volgen op Bloglovin, dat vind ik niet eerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk geschreven! Ik ben vaak een stille bezoeker. Ik lees in de trein op weg naar stage wat blogs bij, maar heb gewoon geen tijd om te reageren... Zonde! Hoop dat ik snel weer wat meer tijd kan vinden om uitgebreid te reageren, want dat vind ik juist het leukst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik laat niet zo vaak een reactie na, maar wanneer er een +1 knop staat dan klik ik daar graag op. Zo weten mensen dat het geapprecieerd wordt :-) zonder er veel over te zeggen. als ik geen nuttige reactie weet dan zeg ik liever niets. Reacties krijgen is leuk en ik merk ook vaak dat sommigen maar half artikels lezen..zoals nu met mijn giveaway. Dan zie ik het in hun reacties.. heel jammer want uiteindelijk doe je de moeite om te schrijven. Vaak krijg ik wel reacties op mijn persoonlijke facebook van vrienden die dan zeggen dat ik leuk schrijf :-) op jou blog lees ik alles! Ik vind de Nederlandse schrijfstijlen en blogs vaak veel leuker als de Belgische. Jullie zijn er precies meer mee weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben zelf denk ik vooral een geïnteresseerde bezoeker die ook reacties achterlaat, maar soms zeg ik net als jou ook niks en lees ik een artikel gewoon. Ik ben ontzettend dankbaar dat de meeste reacties die ik krijg ook echt oprechte interesse tonen in mijn artikel! Reacties die duidelijk laten zien dat je artikel niet is gelezen (of met video's dat je video niet is bekeken) vind ik nooit zo interessant. Ik vond dit trouwens echt een leuk artikel, dus ik ga je zo meteen even volgen op Bloglovin' :)

  BeantwoordenVerwijderen