Remy's Feel Good | De dierenschool

Goedemorgen vrolijke vogels,

Op school krijg ik les in Positieve Psychologie. Vorige les werd ons een sprookjesachtig verhaal verteld van Toon Tellegen. Een erg inspirerend verhaal met een mooie boodschap. Lezen jullie mee?

 

De dierenschool

Op een dag kwamen de dieren uit het bos bijeen en zeiden: "We moeten een school stichten. Een school voor dieren om echt volledig DIER te kunnen worden."
Ze vroegen een klein groepje uit hun midden om een leerplan te maken voor de school. De commissie ging meteen aan het werk. Het konijn stond erop dat 'hardlopen' in het programma werd opgenomen. De torenvalk vond 'kunstvliegen' het belangrijkste. De karper maakte duidelijk dat 'geruisloos zwemmen' erbij moest en de eekhoorn maakte zich sterk voor het onderdeel 'klimmen tegen kaasrechte stammen van torenhoge bomen'.
En zo geschiedde. De school werd opengesteld. De schoolleiding zei dat alle dieren  zich in alle vakken moesten bekwamen om echt DIER te kunnen zijn. Toen ging er iets verschrikkelijks fout. Het konijntje werd wereldkampioen hardlopen. Geen dier kon zo snel wegsprinten en haken slaan als hij. De schoolleiding vond dat het voor het konijntje belangrijk was, voor lichaam en geest, dat hij zich ook bekwaamde in het vliegen. Men zette hem op een hoge tak en zei: "Toon ons je vliegkunsten." Het arme dier sprong, tuimelde naar beneden, brak zijn achterpoot en kreeg tijdens het vallen een gat in z'n hoofd. Zo kwam het dat hij voor het hardlopen toch niet meer dan een 6 kreeg in plaats van een 10. Maar voor vliegen kreeg hij een 3 in plaats van een 1. Want hij had het toch maar geprobeerd. De schoolleiding was zeer tevreden.
Met open mond zagen die dieren hoe de torenvalk - tijdens de opwarming - zijn acrobatische kunsten in de lucht vertoonde. Toch merkte de schoolleiding, dat het voor een valk van grote waarde als hij, net als het konijn, holen kon graven in de grond. De valk deed nu zijn uiterste best, brak jammer genoeg zijn snavels en kneusde zijn vleugels. Waardoor hij nauwelijks nog kon vliegen en in plaats van een 10 met een 5 eindigde. Maar op holen graven haalde hij een 4 in plaats van een 1.
En evenzo verging het alle andere dieren. En wie haalde ten slotte de beste cijfers? De was de hersenloze kwal, die zwibbelend en zwabbelend alle redelijk wist te doorstaan. Haar botten breken kon zij niet - ze had immers geen. En zo werd zij, zwibbel de zwabbel tot het beste dier van de klas uitgeroepen.

Wat vinden jullie van het verhaal? En wat denken jullie dat er mee bedoelt wordt? Ik hoor graag jullie mening in de reacties hieronder.

Als laatste geef ik jullie nog een kleine tip mee:
"I really believe that everyone has a talent, ability, or skil that he can mine to support himself and to succeed in life." - Dean Koontz

- Hangloose!

Bron verhaal: 'Bijne iedereen kon omvallen', Querido, Amsterdam, 1993 (Toon Tellegen)

Geen opmerkingen