Personal | 5x waarom werken in een winkel leuk is!

 Misschien dat de wat langere volgers zich het nog wel kunnen herinneren. Ooit schreef ik een column over klanten die ik had meegemaakt tijdens mijn werk bij de HEMA. Dit ging vooral over het feit dat klanten al snel hun oordeel hebben klaar liggen en soms vergeten dat medewerkers van een winkel ook maar mensen zijn. Vandaag ga ik het niet over de klanten hebben, maar geef ik vijf redenen waarom het werken in een winkel gelukkig ook vaak leuk kan zijn. Benieuwd?


Ik denk dat zo'n 70% start met een bijbaantje als vakkenvuller/cassiere. Logisch, een supermarkt zit bijna op iedere hoek van de straat en daarnaast de managers willen bijna niets anders dan 15/16 jarige. Tenslotte zijn die het goedkoopst! Ook ik kwam als 16 jarig huppeltje binnen. En in die paar jaar heb ik al een aantal keren momenten gehad waarin werd bevestigd waarom ik het nog steeds leuk vind. En die 5 heb ik op een rijtje gezet!

- Bijzondere momenten 
Ik kan mij nog goed herinneren; ik werkte er toen nog niet zo heel lang en ik stond nog op de Food afdeling. Het was zoals gewoonlijk weer een drukke zaterdag met veel internet bestellingen. Op een gegeven moment had ik een klant die een fototaart kwam ophalen. Een speciale, want het was voor iemand die vlak daarna zou overlijden en nog 1 keer taart wilde eten.. Dit was een droevig maar toch ook een mooi moment omdat je de klant op dat moment blij kan maken met de bestelde taart! Ook op een zaterdag toen Remy bij ons op de afdeling hielp stond ineens Wolter Kroes in de rij. Ondanks dat het ook een gewoon mens is, is dat toch ergens weer een beetje speciaal. Een van z'n kinderen was jarig en hij kwam taart halen bij de HEMA!

- De schattige, ondeugende en verlegen kindjes
Dagelijks komen er een hele hoop verschillende mensen in de winkel. Van net een paar weken oud tot ergens in de 90. De leukste doelgroep vind ik persoonlijk de kinderen. Maar dan wel de baby en de peuters die je in en uit ziet lopen. Zo hadden we van de week een kindje dat heel stil bij de make up zichzelf was gaan opmaken. Het resultaat? 2 mega blauwe ogen door de blauwe oogschaduw en een betraand gezicht wanneer haar mama haar zag. Gelukkig konden we er allemaal om lachen en mocht ze het tot ze thuis was laten zitten. Of die kleine baby's die heel hard lopen te brabbelen of zwaaien als ze weggaan. De kindjes blijven het leukste! En laten we vooral dat jongetje niet gergeten dat toen hij de deur uit liep heel hard 'DOEI KASSA' riep, heerlijk!

- De oudere die je dankbaar zijn.
Sinds ik in een klein filiaal werk heb ik heel ander contact met de klanten. Leuker contact wel gezegd. Zo ook met de oudere mensen, ik krijg veel meer waardering als ik een oud vrouwtje de wegwijs naar de het dekbedovertrek of help zoeken naar de juiste panty. Ze bedanken je vaak hartelijk dat je even de tijd voor ze hebt genomen en gaan met een glimlach de deur weer uit!

- Korting.
Dit is denk ik niet alleen leuk als je bij een winkel werkt maar ook bijvoorbeeld in de horeca.
Bij de meeste bedrijven krijg je korting van dat merk. Zo hebben alle HEMA medewerkers een kortingspas die wij mogen besteden bij onze aankopen. Toch weer een leuk extraatje aangezien de HEMA steeds leukere producten krijgt. Maar niet alleen bij ons, maar dit is bij meerdere bedrijven zo! Dat is vaak ook een pluspunt voor het werken in een winkel!

- De bloopers.
Ik denk dat sommige mensen dit wel herkennen. Ik vraag altijd als ik aan het afrekenen ben of de klant er een tasje om heen wilt of dat hij of zij de bon mee wilt. De bon doe ik dan meestal in het tasje of geef ik hem er los bij als diegene geen tasje wilt. Maar zo af en toe kunnen mijn hersens het niet meer aan en ga ik hele rare dingen uitkramen. Zo heb ik van de week nog gehad dat ik vroeg of de klant er een bonnetje omheen wilde in plaats van tasje. Dan krijg je dus; ' Wilt u er misschien een bonnetje omheen?'. Reken maar dat je een rare blik terug krijgt of de mensen in de lach schieten. Ook heb ik laatst nog gehad dat ik de tijd die onder het totaal bedrag te zien is op las in plaats van de totaal prijs. De tijd was op dat moment iets van 13:45 en de totaal prijs maar rond de 2 euro. Das natuurlijk niet helemaal de bedoeling.. Gelukkig kon de klant er om lachen!

Hoewel de gratis plastic tasjes inmiddels verledentijd zijn, blijven het leuke dingen! 

Werk jij in een winkel?
Wat is jouw leukste ervaring/moment die jij eens hebt meegemaakt?1 opmerking

  1. Ik heb bij de Intertoys gewerkt, hartstikke leuk, vooral rond Sinterklaas en Kerst.

    BeantwoordenVerwijderen