Lifestyle | Documentaire kledingfabriek: Hard werken, weinig betaald.

Het is bij ons bijna allemaal vanzelf sprekend dat we kleding in de kast hebben hangen. In de meeste gevallen nog veel kleding ook. Als het even kan maken we tijd om te shoppen of shoppen we online wel naar nog meer nieuwe kleding.
Maar wat als je naar de oorsprong van deze kleding zou gaan? Als je zou ontdekken hoe en waar deze kleding wordt gemaakt en ziet wat deze mensen er voor krijgen, denk je er dan nog steeds zo makkelijk over?
Een Noorse regisseur nam 3 jongeren mee naar een kledingfabriek in Cambodja.
Benieuwd hoe deze jongeren dit vonden en hoe deze documentaire is geworden?

Afgelopen maandag kwam ik een artikel tegen op de Linda nieuwssite. Dit artikel ging over een documentaire van een Noorse regisseur die 3 jongeren meenam naar een kledingfabriek in Cambodja. Ik werd nieuwsgierig en ging verder lezen. Dit lezen veranderde 10 minuten later in het kijken van de gehele documentaire bestaande uit 5 parten van ongeveer 10 minuten.
Het deed me wat, want ook hier in Nederland was een tijdje geleden veel commotie over de herkomst van de kleding. Niet om de kleding zelf, maar om de manier waarop de mensen daar behandeld worden. Zo was dit ook het geval in deze documentaire.

Het is niet eerlijk
3 jongeren, een student, blogger en een fashion liefhebber, gaan mee naar Cambodja. Hier switchen ze van leven en gaan ze zelf aan het werk in de kledingfabriek. Een fabriek waar ze er achter komen hoe oneerlijk het eigenlijk is. Dag in dag uit doen zij daar hetzelfde, jaar in jaar uit en een loon verhoging dat hoef je niet te verwachten. Ook interviewen ze medewerkers, logeren een nachtje bij een medewerker in huis en moeten rondkomen met een dagelijks salaris wat de medewerkers daar krijgen.
Je ziet dat ze onder de indruk raken en zich hardop af gaan vragen waar wij ons druk om maken. Het is toch eigenlijk te zot voor woorden hoe die mensen daar behandeld worden? En wat zij voor dat zware werk, betaald krijgen is echt niks. Niks, nada, noppes. En dan wij maar graaien naar alle koopjes in de winkels..

De moeite waard
Ik ga verder niets meer verklappen, want ik weet zeker dat je versteld zult staan van alle feiten die in de spotlights komen te staan in de documentaire.
Want ik kan je er van verzekeren dat deze documentaire echt de moeite is om te kijken. Helemaal als je net zo als mij niet al te veel geld uit wilt geven aan kleding. Want daar denk ik nu wel anders over.. Hoe goedkoper wij de kleding kunnen kopen, hoe minder de fabriek medewerkers worden betaald..
Hier de trailer van deze documentaire:

Het is in het Noors, maar je kan de Engelse ondertiteling aanzetten:). 

Enthousiast en benieuwd geworden naar de gehele documentaire? 
Bekijk hier de gehele Sweatshop - Deadly Fashion documentaire, overigens zit hier de Engels ondertiteling er wel bij inbegrepen! Hij bestaat uit 5 delen van iets meer dan 10 minuten.

Ga jij deze documentaire kijken?
En als je hem al gezien hebt; wat vond je er van?

6 opmerkingen

 1. Wat goed dat je hier over schrijft. Ik ga het filmpje straks even bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb toevallig vandaag ook een artikel over de 'klerewereld' in Cambodja, India en Bangladesh online staan. Wellicht vindt je dat ook interessant om te lezen? (je vindt het hier: www.alleenpuur.nl)

  Ik kies er zelf nu bewust voor om alleen bio katoen meer aan te schaffen en vintage of tweedehands kleding.

  Liefs,
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben ook altijd van de goedkope kleding! ik ben er zelf inmiddels achter dat ik misschien beter over kan gaan op minder kleding kopen, maar dan wel duurdere. geen idee of het mij gaat lukken om 40 euro aan 1 kledingstuk uit te geven ipv aan 3 stuks bij primark?! echt goed dat je dit onder de aandacht brengt, je maakt me wel nieuwsgierig naar de documentaire!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zat ik dus ook aan te denken, minder vaak kopen en als ik dan wat koop een iets duurder. Maar met de Primark om de hoek is dat geen gemakkelijke klus. Maar aan de andere kant, ik heb al inmiddels een maand de stad niet meer van binnen gezien.. dus het zou moeten kunnen. Maar het blijft moeilijk! En wat we nou het allerbeste zouden kunnen doen, ik zou het niet weten..

   Verwijderen
 4. Heb een tijdje geleden een gelijkaardige documentaire gezien en was er ook van onder de indruk. Het is niet eerlijk, maar of wij er iets aan kunnen veranderen... Ik spring nu regelmatig een tweedehandswinkel binnen.

  BeantwoordenVerwijderen