Lifestyle | #JeSuisCharlie

Sinds afgelopen woensdag is er iets los gebast. Woensdag vielen 3 gewapende mannen de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo In Frankrijk binnen, waar ze een bloedbad aan richtte met 12 doden en zeker 11 gewonden. Omdat het een redactie van een magazine was, schendt deze aanval ook de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Maar in hoeverre is dat en wat zouden we hier kunnen tegen doen?

De voorpagina's staan er vol mee en de reality-tv programma's raken en er niet over uitgepraat. Ook op social media is het niet gauw stil. Met de hastag #jesuisCharlie maak je je medeleven kenbaar en laat je zien dat je voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting bent. Deze aanslag doet niet alleen iets met de Franse, maar ook met de rest van de EU en zelfs daarbuiten.

Waarom treft dit de journalistiek?
Wij leerden in de journalistiek lessen dat de journalist wordt gezien als waakhond van de samenleving. Het is hun taak om de macht in het land te controleren en misstanden aan de kaak te stellen en de burgers te informeren. Dit houdt dus in dat zij bepalen hoe iets in de krant komt te staan. Bij het Satirische weekblad Charlie Hebdo publiceren ze spotprenten en gevoelige columns over de profeet Mohammed en de Islam. Ondanks dat ze een paar jaar geleden al bedreigd waren, bleven ze door gaan met dit soort artikelen en cartoons te maken. Het is tenslotte ook een land waar persvrijheid en vrijheid voor meningsuiting telt. Maar nu dit is gebeurd, treft het dus ook de journalisten, want wat kunnen ze nu nog wel en niet plaatsen? En moet er iets veranderen?

Omdat de journalistiek een vak is waar je je mening (normaal gesproken) op wat voor manier dan ook mag en kan uiten, heeft dit inderdaad een heleboel los gemaakt.
Want natuurlijk had het weekblad iets voorzichtiger er mee om kunnen gaan, we weten nu eenmaal dat religie en geloof een gevoelig onderwerp is. Maar aan de andere kant, waarom anders gaan doen als je wel gewoon je mening of standpunt zou mogen en kunnen geven? Dan heeft de persvrijheid en vrijheid voor meningsuiting denk ik ook niet zoveel zin meer. En daarnaast, het is iets wat geschreven of getekend is. Waarom kan dat zo veel impact hebben op een religie of geloof dat je er mensen voor dood moet schieten? Dat het kwetsend kan zijn oké, maar dat je jezelf zo gaat verlagen naar dat ene tekeningetje of dat blad dat wel eens wat schrijft, nee die link zie ik niet.

Persvrijheid en vrijheid voor meningsuiting moet blijven!
Ondanks dat ik het met beide dingen niet helemaal eens ben, weet ik wel een ding zeker. De persvrijheid en de vrijheid voor meningsuiting mag niet afgepakt worden. Het mag niet zo zijn dat het door anderen bepaald wordt wat wij wel en niet zouden mogen zeggen, schrijven of tekenen.
Tuurlijk kun je wel minderen als het misschien te ver gaat, maar helemaal stoppen. Nee. We zijn een vrij land en ik hoop dat ondanks alles, dit ook in Nederland zo blijft.

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom deze aanslag?
Nu.nl houd een live verslag bij en zet alles op een rijtje.

Je Suis Charlie.


Wat denk jij dat dit doet met de persvrijheid en de vrijheid voor meningsuiting?


4 opmerkingen

 1. Prachtig geschreven. Respect Fleur. #JeSuisCharlie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je dit mooi geschreven. Ik vind het zo verschrikkelijk en triest wat er allemaal gebeurd is. En er is niks wat je kan doen. Wel heel mooi dat er een soort saamhorigheid ontstond in de hele wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend goed artikel en wat mooi geschreven. Het is echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed geschreven Fleur, ik ben het helemaal met je eens! Heb je toevallig ook DWDD gekeken? De burgemeester van Amsterdam had er ook een duidelijke mening over,heel goed vind ik dat! x

  BeantwoordenVerwijderen