Lifestyle | Mensen met lenzen

Je kent ze vast wel. Soms weet je niet eens dat je ze kent.
Mensen met lenzen. Mensen die zonder dat jij het weet een bril nodig hebben en die ook dragen. Mensen die ook de struggels kennen met hun lenzen waarvan jij het bestaan niet weet (en na deze post wist).
Ik ben ook een van die mensen met lenzen.
En vandaag, vandaag besteed ik aandacht aan de herkenningspunten en de positieve en negatieve kanten van het dragen van lenzen.
Herken jij de mensen met lenzen?

Ik wil geen bril meer!
Sinds kleins af aan droeg ik een bril, ik was 2/3 jaar (best vroeg I know) dat ik aan de bril moest. Ik ben scheel geboren en toen rond die leeftijd zijn mijn ogen recht gezet, waardoor ik aan de bril moest.
Hoewel ik er toen niet zo happy mee was (lees; ik smijten de bril gewoon in de hoek als ik boos was of geen zin meer had in die stomme bril), wist ik na een paar weken wennen niet beter meer.
Maar toen ik ouder werd begon het toch weer te spelen. Ik wilde geen bril meer. Ik wilde niet meer iedere keer mijn glazen moeten schoonmaken na 3 regen spatjes.. Zo ben toen ik 13/14 jaar was met mijn ouders naar de opticien gegaan. En wel, niet voor een nieuwe bril maar voor lenzen. Nu zo'n 6 jaar later weet ik niet beter meer. Nu heb ik in die 6 jaar al heel wat positieve en negatieve kanten, maar ook wat herkenningspunten van mensen met lenzen, leren kennen.
Laat ik deze vandaag eens op een rijtje zetten!

Mensen met lenzen...
- Mensen met lenzen hebben vaak heldere ogen. Ik weet niet zo goed hoe ik het precies moet verwoorden, maar als je iemand aankijkt met lenzen dan zijn de oogkleuren net iets helderder dan mensen zonder lenzen. Klinkt raar, maar let er maar eens op. Ze glimmen en de kleur is duidelijker. Eigenlijk alsof er een vergrootglas opzit.

- Mensen met lenzen vliegen vaak eerder in de stress als er met water tijdens het zwemmen wordt rond gespetterd.
Het is heerlijk dat je tijdens het zwemmen gewoon je lenzen kunt inhouden, maar het is irritant dat je daardoor wel voorzichtiger moet zijn. Een klein druppeltje kan al vaak veel irritatie geven waardoor je ze alsnog uit moet doen.

- Mensen met lenzen die hebben vaak een afdruk van een gedragen bril op de neus. Kijk maar eens goed bij iemand die lenzen draagt. Vaak hebben ze naast hun lenzen bijvoorbeeld 's avonds nog wel een bril op waardoor je de bril afdruk gewoon ziet staan.

- Mensen met lenzen kunnen zo maar ineens met een vinger in hun oog gaan zitten om de lens goed te leggen of een vuiltje eraf te halen. Zelf doe ik dit zelden omdat dit bij mij simpelweg niet helpt, maar ik heb het wel eens gehoord en gezien.

- Mensen met lenzen wrijven minder snel in hun ogen. Als ze dit wel doen moet dit vaak voorzichtig en vooral niet te ruw gebeuren. Ik heb wel een paar keer gehad dat ik zo hard in mijn oog wreef dat mijn lens dubbel ging of onder mijn bovenste ooglid schoof. Dat zijn wel de enge momenten, want je kan niet ziet wat je doet en je oog gaat heel hard irriteren!


- Mensen met lenzen kunnen niet zo maar in slaap vallen. Het kan wel, maar het is beter en fijner om voor dat je gaat slapen je lenzen uit te doen. Bij mij worden mijn ogen altijd ontzettend droog als ik met mijn lenzen slaap en dan zitten je lenzen ook gelijk niet fijn meer.

- Mensen met lenzen hebben vaak meer last van de zon dan mensen zonder lenzen. Ik krijg altijd traan ogen als ik in de zon moet kijken en ik heb mijn lenzen in. Een zonnebril is dan ook zeker een must!

- Mensen met lenzen hebben sneller en soms ook vaker een ontstoken oog. Dit is bij mij 1 van de min punten van mijn lenzen. Ik heb zo vaak en snel een ontstoken oog, waar ik dat vroeger nooit had heb ik het nu zeker een aantal keren per jaar.

- Mensen met lenzen doen er vaak langer over om zich klaar te maken dan mensen zonder lenzen of met een bril. Ik moet sinds ik mijn lenzen heb zeker 5 tot 10 minuten eerder op staan. Ik heb 1 oog waarbij mijn lens altijd een paar keer in en uit moet voor hij daadwerkelijk goed zit en dat neemt wel even wat tijd in beslag. Uiteraard is dit niet bij iedereen zo, maar het is vast een zeker een puntje van herkenning.

- Mensen met lenzen hoeven geen bakken met geld uit te geven voor een zonnebril op sterkte. Het fijne aan het dragen van lenzen is dat je gewoon een mooie (goedkopere) zonnebril kunt aanschaffen omdat je gewoon je lenzen kunt inhouden.

- Mensen met lenzen hebben geen last van beslagen bril glazen als ze een van buiten komen. Dit was en is zeker een groot pluspunt sinds ik mijn lenzen draag. Vroeger moesten mijn glazen altijd even een paar minuten ''ontdooien'' voor ik weer iets kon zien, nu heb ik nergens last van. Heerlijk!

- Mensen met lenzen kunnen af en toe ook best blij zijn met een bril naast de lenzen te hebben. Dit punt dat heb ik op dit moment. Mijn lens doet al een paar dagen achter elkaar vervelend, daardoor ben ik de afgelopen week door gekomen met het dragen van mijn bril. En eerlijk is eerlijk, ik voel dat ik mijn ogen rust geef en vind het stiekem ook wel ergens fijn. Niet te stressen met wind, drogen ogen   en dergelijke. Ja, alleen dat puntje van dat de glazen beslagen speelt wel weer op.. Oh ja en het feit dat er weer iets extra gewicht op mijn neus zit dat is ook weer even wennen..

Op dit moment heb ik besloten om weer even terug te gaan naar de bril. Dit vanwege de bovenstaande redenen en ik er gewoon een beetje klaar mee ben. Dus ondanks dat al deze punten ook bij mij gelden, zal je mij nu tegen komen met een bril! En weetje? Stiekem vind ik het dus ook wel een klein beetje fijn.. even rust!

Draag jij lenzen of een bril?
Wat is jouw ervaring ermee?
4 opmerkingen

 1. Leuk artikel! Zelf heb ik geen bril of lenzen, maar ik weet dat ik vroeger altijd een bril wilde..

  Liefs,
  Kiki // chicksaboutfashion.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De meeste punten zijn echt zooo herkenbaar!
  Maar ik wil echt niks liever meer dan mijn lenzen, tenzij mijn ogen op wonderbaarlijke wijze ineens zonder bril of lenzen kunnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk en herkenbaar artikel! Ik ben ook begonnen met een bril op 3/4 jarige leeftijd. Ik was altijd 'het meisje met de bril', tja.. Sinds mijn 12e ben ik over gegaan naar lenzen. Eerst harde lenzen (maar die bleken vast te zuigen door de ronding van mijn ogen, waardoor ik midden in de nacht naar het ziekenhuis moest om ze er onder verdoving uit te laten halen!) en toen ben ik maar overgegaan op zachte lenzen. Deze heb ik inmiddels alweer 11 jaar!

  Maar terwijl ik dit typ staat mijn vertrouwde brillie weer op mijn neus hoor! ;) Als ik een dagje thuis ben geef ik mijn ogen altijd even rust.

  Ps. Ik heb om dezelfde reden als jij een bril/lenzen! Ik ben ook geboren met twee luie ogen. Rechts is het vanzelf over gegaan en links is het veel minder geworden. Maar na een lange periode zonder bril of lenzen gaat mijn linker oog toch weer een tikje naar binnen staan en krijg ik onwijs erge hoofdpijn en kan ik niet meer zo goed focussen met dat ene oog. Meestal als ik dit tegen mensen vertel kijken ze me raar aan. De meesten denken dat brillen en lenzen alleen voor zicht zijn haha! :) Herkenbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is inderdaad behoorlijk herkenbaar! Ook al ben ik, na 7 jaar, nog steeds dol op m'n lenzen. De grootste voordelen vind ik dat je met de regen gewoon nog kan kijken (normaal zaten heel m'n glazen onder de spetters), dat je glazen inderdaad niet beslaan, je lekker goedkopen zonnebrillen kunt dragen, ik niet heel de tijd m'n bril op moet 'hijsen' en m'n glazen niet ontzettend vies worden. Daarnaast vind ik oorbellen bijvoorbeeld vaak to much bij mijn donkere montuur en m'n wimpers komen ook niet meer tegen m'n glazen aan met mascara. Het lastigste aan lenzen vind ik dat ik niet random bij iemand kan slapen. Wij hebben thuis drie personen met lenzen en niet altijd lenzenvloeistof in overvloed. Ik kan dus niet zomaar hele potten lenzenvloeistof bij mijn vriend thuis zetten en als ik onverwachts wil blijven slapen, heb ik mijn lenzendoosje weer niet mee. Misschien dat ik binnenkort gewoon alles dubbel aanschaf en toch maar wat bij hem thuis neerzet, want het is echt een drama. Ik gun mijn ogen trouwens ook vaak een dag rust, bijvoorbeeld op de zondag of zoals vandaag, op een vrije dag. Dan doe ik lekker de hele dag m'n bril op. Ook vaak in de avond als ik thuisblijf en tv wil kijken ga ik voor mijn bril. Wat een nadeel is: als ik op van die luie dagen mijn bril draag, voel ik me altijd een beetje lui en moe als ik de deur uit moet met een bril. Pas ging ik werken en droeg ik mijn bril, ik voelde me gelijk toch niet helemaal fris en fruitig, ofzo. Ben benieuwd of je dit herkent! Voor droge ogen heb ik trouwens druppels gekregen van m'n opticien. Op een stagedag sta ik namelijk om 6.15 uur op en voor 7 uur zitten mijn lenzen er dus al in. Die gaan dan pas 15 uur later uit in het ergste geval. Om ze even op te frissen en natter te maken heb ik druppels gekregen van de week. Ben benieuwd of ze werken. Lekker dat je je ogen nu even de rust gunt, dat is zeker niet verkeerd. Superleuk artikel :) X

  BeantwoordenVerwijderen