Personal | Zeg eens NEE NEE NEE!

Nee zeggen. Veel mensen (hoi, ik ben één van die vele mensen) vinden het moeilijk om nee te zeggen. We weten dat het woordje nee bestaat maar gebruiken het maar zelden.
Bang dat als we nee zeggen dat mensen ons dan niet meer aardig vinden? Want dat mensen ons aardig vinden dat vinden we belangrijk. Maar waarom?
Waarom ons wel meerdere dingen op de hals halen omdat we geen nee kunnen zeggen en niet het eens op andermans schouders willen en kunnen leggen door alleen maar nee te zeggen?
Ik besloot even op onderzoek uit te gaan.


Waarom ja in plaats van nee?
Nee, het zijn maar drie letters dat dat ene kleine woord vormt. Het woord wat bij veel mensen al meer kan doen dan ze eigenlijk zouden willen.
Ik zie het ook bij mezelf. Ik zeg liever ja en vermijd het liefst het woordje nee als iemand mij iets vraagt te doen.
Waarom? Er is bijna altijd maar één reden; we willen aardig gevonden worden en vooral niet gezien worden als iemand die niks doet of zou willen doen. Daarom zeggen we vaak ja in plaats van nee.
Maar als je dan naderhand erachter komt dat je misschien geen ja had moeten zeggen lopen we vast. Op dat moment kun je niet meer terug, maar stel je zou wel terug kunnen naar het moment dat jij dat antwoord gaf, zou je dan wel echt nee durven te zeggen?

Een ander reden dat we sneller ja dan nee zeggen is dat we te snel een antwoord willen hebben.
We gunnen ons geen tijd om te bedenken of het inderdaad wel uit komt en of we het wel daadwerkelijk zou willen en kunnen doen. Dit maakt dat we even met 3 seconden globaal bedenken of het uitkomt en vervolgens antwoord geven wat 90% van de keren op het woordje JA uitkomt. En dat terwijl het achteraf misschien wel beter nee had kunnen zijn.

Maar laten we vooral niet vergeten dat het nee zeggen ook met je zelfvertrouwen te maken heeft. Het lijkt namelijk of mensen die (bijna) altijd ja zeggen, of zij  alles aan kunnen omdat ze nooit nee zeggen, maar dit is dus eigenlijk niet zo. Juist omdat ze zo vaak ja zeggen durven ze geen nee te zeggen en zijn ze te onzeker om dit wel te doen. Want zoals ik al eerder zei; stel dat mensen je anders gaan aan kijken..

Be strong en zeg nee!
Wat zou er gebeuren als je nu eens een keertje nee zou zeggen? Zou dan de wereld vergaan omdat jij een keer iets weigert? Zouden alle mensen om je heen je de rug toe keren en niet meer naar je omkijken? Zou je ontslagen worden omdat je een keertje kiest voor school waar je eindelijk eens een voldoende hoopt te halen of een schouderklopje krijgt? Als je eerlijk bent naar jezelf zou het antwoord op deze bovenstaande vragen met nee beantwoord kunnen worden. Want het is echt vrij simpel; iedereen kan wel eens een keertje nee zeggen.
En als het nou wel gebeurt dat mensen je de rug toe keren, so be it! Normaal doe je wel altijd goed je werk of iets dergelijks. Deze keer doe jij een stapje terug en leg je de druk die je normaal zelf voelt even op andermans schouders, en denk je vooral even aan jezelf.

Als ik eerlijk ben, denk ik zelf dat ik iemand die gewoon keihard nee durft te zeggen waar diegene altijd ja zegt, ontzettend sterk vind. Vooral omdat je dan een keertje nee zegt.
En dit hoeft natuurlijk niet met de meest ingewikkelde en grote dingen in het leven te zijn. Maar bijvoorbeeld met iets kleins. Begin bijvoorbeeld met nee te zeggen tegen iemand die iedere les bij jouw een pen wilt lenen en die er nooit eentje zelf mee neemt. Zeg gewoon een keertje nee, of zeg nee tegen iemand die graag vóór jouw af wilt rekenen in de winkel omdat jij drie items hebt en diegene maar één.
NEE NEE NEE! Denk aan jezelf!

Ik ga er deze week eens op letten en kijken of ik ook eens ergens nee op durf te zeggen.
Gewoon om te kijken hoe mensen erop reageren en hoe mijn gedachtes dan zijn. Doe je mee?

Voor de nieuwsgierige: Op deze site kun je nog meer voorbeelden vinden waarom mensen vaker ja zeggen dan nee en hoe je dit in kleine stapjes kunt veranderen

Ben jij een echter nee-er of een jaa-er?


3 opmerkingen

 1. Heey Fleuros,

  Ik ben een echte ja zegger.. ''VRESELIJK''. Vooral als ik tegenover iemand sta die zelfverzekerd in zijn schoenen staat zeg ik eerder ''JAAA'' dan ''NEE''. Ik ben hiervoor vorig jaar geholpen door meer voor mezelf op te komen.

  Bij deze fleuros... NEEE NEEE NEEE!!!! GEWOON NEEE!!!

  Leuke artikel!


  Dikke tût Bar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. FLEUR, eindelijk!! Ik ga weer lekker je artikelen lezen! Sterk artikel dit. Ik vind nee zeggen soms heel moeilijk, máár uiteindelijk is voor jezelf kiezen vaak toch beter. Met tegenzin ja zeggen is natuurlijk ook niet goed. Hey enne, jouw bloglovin' aantal loopt lekker op, leuk!! x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooooh zo herkenbaar!
  Succes!
  Liefs Iep
  mevrouw-iep.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen