Lifestyle | Is vliegen nog het veiligste vervoersmiddel?

Het vliegtuig moet het veiligste vervoersmiddel zijn van alle vervoersmiddelen die je naar een ander land kunnen brengen. Veel mensen maken hier dan ook gebruik van. Maar nu er steeds meer vliegtuig rampen zich voor doen, komen bij mij hier de twijfels weer bij spelen. Want is dat nog wel zo? Kunnen we de vliegtuig maatschappijen nog wel vertrouwen na wat er afgelopen week is gebeurd? 
Toen ik het bericht over de crash van afgelopen week las en hoorde, heb ik gelijk mijn vriendin, waarmee ik op vakantie ga, geappt met de vraag of het niet verstandiger zou zijn  om lopend te gaan.
Het was als grapje bedoeld, maar naar mate de week vorderde en steeds meer bekend werd gemaakt over de oorzaak van de crash, begon het wel steeds harder te dagen. Want hoewel er nog steeds geroepen wordt dat het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel is, weet ik het echt even niet meer zo goed.

Natuurlijk, ergens klopt het ook wel; het gebeurt bijna zelden dat er een vliegtuig, om welke reden dan ook, crasht. Maar als ik dit dan ga vergelijken met bijvoorbeeld een auto; hier gebeuren dagelijks meerdere ongelukken mee, maar zijn er (gelukkig) minder personen bij die overlijden. Dan zie ik hier een plus en een min punt. Als een vliegtuig crasht (zie MH17, Malaysia Airlines en het vliegtuig van afgelopen week), zijn de inzittende bijna allemaal overleden en zijn het er vaak meer tegelijk. Maar dit gebeurt maar zelden. Hier zie ik ook weer een plus en een min punt bij. Of dit getal dan weer evenveel personen telt met het aantal ongelukken dat dagelijks gebeurt, dat weet ik niet, maar het laat ergens ook wel weer wat zien.

Ik had het er van het weekend ook hier over met mijn broertje. Het enige wat hij zei was eigenlijk hetzelfde als dat wat iedereen zegt die ik er naar vraag; het vliegtuig is het veiligste vervoersmiddel. Wel voegde hij er aan toe; 'Met de auto, bus, fiets scooter of zelfs lopend kun jij ieder moment een ongeluk krijgen en het niet overleven. Het vliegtuig gebeurt niet iedere dag.' Toen ik daar over na ging denken begon inderdaad ook bij mij het lichtje te branden; het gebeurt niet iedere dag.

Nu op dit moment is er nog een vraag dat bij mij speelt; kunnen we de luchtvaart maatschappijen nog wel vertrouwen? Zij hebben tenslotte niet gezien dat het niet goed ging met deze Co piloot. En wij als passagiers, geven wel ons leven op het moment van stijgen, vliegen en dalen in hun handen. Lopen er nog meer dit soort zieke mensen rond? Kunnen we nog wel veilig vliegen ondanks dat dit ook maar zelden voor komt? Als ik heel eerlijk ben; I don’t really know.

Als ik deze gedachtes en vragen, zoals hier boven, op een rijtje zie staan word ik er eerlijk gezegd niet wijzer van. Ik kan het van nog meer kanten gaan bekijken, maar omdat er volgens mij gewoon geen antwoord is, heeft dat vrij weinig zin. Ik denk dat we er gewoon nog steeds vanuit moeten gaan dat het vliegen inderdaad gewoon het veiligste vervoersmiddel is. En daarnaast kunnen we in ons achterhoofd houden dat lang niet iedere dag een vliegtuig neer stort.. 

Hoe denk jij hier over op dit moment?

Stap jij nog met een fijn en goed gevoel het vliegtuig in en laat je het maar over je heen komen? Of ga je net zoals ik doe een antwoord willen zoeken en hem hoogstwaarschijnlijk niet kunnen vinden? Ik ben benieuwd!

6 opmerkingen

 1. Ik vind het vreselijk wat er allemaal gebeurt... Het lijkt wel alsof er elke dag een vliegtuig neerstort.. Zoveel achter elkaar.. En dan hebben we de kleine vliegrampen er nog niet bij opgeteld! Ik ben zeker op mijn hoede.. Maar het jammere is dat je het niet kan voorkomen.. Het gebeurt.. Je dood ligt letterlijk in iemand anders zijn handen.. VRE-SE-LIJK. Het brengt je tot het besef dat je moet genieten van het leven en moet blijven stilstaan bij de dingen die gebeuren maar daarna wel weer door moet lopen.. Ik ben blij dat ik geen taxi,piloot of busschauffeur ga worden.. Ik zou niet meer durven te rijden/vliegen.

  Top dat je dit aan het licht brengt Fleuros!


  Dikke tût Bar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah fijn artikel! Ik stap over twee weken het vliegtuig weer in, maar heb er eigenlijk nog wel vertrouwen in dat het helemaal goed komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet het niet goed. Ik vind/vond vliegen heerlijk, maar het krijgt wel een donker randje op deze manier. Geluk bij een ongeluk dat ik er voorlopig ook niet over na hoef te denken, ik heb voorlopig geen vliegreisjes gepland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap wat je bedoeld en eerlijk; ik twijfel ook. Maar deze dingen zijn wel veroorzaakt door mensen en niet door een slecht vliegtuig (althans behalve die van Malasya Aerlines dan). Wat ik bedoel te zeggen dat het zelden voorkomt dat een vliegtuig neerstort door gebreken, dus wat de vliegtuigen betreft hoeven we, denk ik, niet te twijfelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn ook depressieve buschauffeurs die hun bus tegen een boom aan kunnen parkeren, er zijn ook depressieve automobilisten die zomaar door rood knallen, of met alcohol of drugs achter het stuur knallen en daarbij mensen doodrijden etc etc. Vergeet niet dat er 100.000 vluchten per dag (ja echt) zijn. Dat zijn 40 miljoen vluchten per jaar! Dus ja, ik stap nog gewoon een vliegtuig in zonder een naar gevoel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ligt eraan je hebt de laatste tijd steeds meer rampen en daar word ik niet vrolijk van maar i ga zelf wel met het vliegtuig omdat dat het snelste is.

  BeantwoordenVerwijderen