Toffe opleiding | Communicatie: International Event, Music and Entertainment studies

De titel alleen al is een hele hand vol! 
De tweede opleiding is International Event, Music and Entertainment studies. Tessa is er onwijs enthousiast over en wil die enthousiasme voor deze opleiding graag met jullie delen. Vóór ik Tessa mailde, had ik hier nog nooit van gehoord. Nu ik weet wat deze opleiding inhoud en kan ik je wel alvast een tipje van de sluier geven; het is ontzettend breed en je maakt ontzettend gave dingen!
Benieuwd wat deze opleiding inhoud? 

Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof?
Ik volg op dit moment de opleiding Communicatie: International Event, Music and Entertainment Studies in Tilburg. Ik vind het een toffe opleiding omdat hij erg breed is en je er dus veel kanten mee op kan. Het is net een tikkeltje leuker dan een gewone Communicatie opleiding, door de specialisatie in de EMEG-branche (Entertainment, Music, Event, Gaming).

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen ect)?
Het is een HBO opleiding die bestaat uit 2 keuzes. De Communciatie (CO) kant, en de CE (Commercieel economie) kant. Voordat je aan de opleiding begint kies je dus of je CO of CE wilt gaan doen. CO is meer gericht op het bedenken van concepten en CE is meer gericht op het uitvoeren van de ideeën (cijfertjes enz). Dat gaat van festivals tot radio en televisie, van film tot games, van theaters tot pretparken. De opleiding zelf duurt 4 jaar. Daarvan bestaan de eerste 2 jaar gewoon uit colleges en tentamens. In het derde jaar ga je op stage en volg je een minor. Qua stage kun je alles doen wat je je maar voor mogelijkheid ziet. School houdt niet van grenzen en laat de studenten het liefst zo vrij mogelijk. In het vierde jaar kom je terug voor de Advanced Courses, het Engelstalige deel van de opleiding. Je kunt dan kiezen uit twintig richtingen waaronder radio management, film studies, cultural entrepreneurship, tv channel brand management of event. Daarna ga je op afstudeerstage.

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding?
Je wordt in principe gewoon opgeleid tot een communicatiedeskundige, je krijgt een diploma in Bachelor of Communication. Dus een HBO-Communicatiediploma met extra aantekening 'IEMES'.

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken?
Ik heb geen basisvakken als Nederlands en rekenen. Ik heb creatieve vakken zoals Media Design/Visuals waarbij je posters en tijdschriften mag maken en Concepting waarbij je concepten gaat bedenken. Maar natuurlijk ook vakken zoals Onderzoek en Marketing. Aan het eind van het 2e jaar mag je ook 2 'branchevakken' kiezen die je in het 2e jaar gaat volgen. Voorbeelden hiervan zijn Visitor Attractions, Event, TV en Music.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding?
IEMES is meer dan studeren alleen. Je kunt echt zo veel waarmaken: Vrijwilligerswerk op festivals, eigen events opzetten, je eigen theater organiseren of je eigen band managen. De opleiding helpt je met uitdagende excellentietrajecten zoals IEMESTV, waarbij je echt een TV programma maakt voor Omroep Tilburg.

Zijn er nog door studeer mogelijkheden?
De meeste afgestudeerde hbo-bachelors gaan de arbeidsmarkt op. Maar verder studeren kan ook. In Nederland of in het buitenland. Je kunt een praktijkgerichte hbo-master of een master-opleiding aan een universiteit volgen. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je eerst in de praktijk aan de slag gaat en na een aantal jaren werkervaring kiest voor een masteropleiding.

Aan wie raad je deze opleiding aan?
Ik heb dit gekozen omdat ik eigenlijk niet wist wat ik nou wilde en ik hier toevallig op stuitte. Uiteindelijk ben ik goed terecht gekomen! Er wordt op school wel van je verwacht  dat je je best doet om boven de middelmaat uit te stijgen. De overeenkomst tussen IEMES-studenten is, dat zij hun dromen najagen en een product willen neerzetten dat iedereen kent en waaraan mensen plezier en ontspanning beleven.

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken?
Lastige vraag! Ik zit nu pas in het 2e jaar dus ik heb nog even te gaan. Ik zou later graag bij een tijdschrift werken, of bij een TV-programma. Het is heel leuk om te zien hoe het er allemaal achter de schermen aan toe gaat. En IEMES bied je die kansen.


Had jij al eens van deze toffe opleiding gehoord?

2 opmerkingen