Toffe opleiding | Grafisch Vormgever

De tweede toffe opleiding van vandaag is de opleiding van Mariska! Mariska volgt op dit moment de opleiding tot Grafisch Vormgever. Benieuwd wat deze opleiding precies inhoudt, waar je aan de stage kunt lopen en wat je er uiteindelijk mee kan? Mariska verteld het je!

Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof? 
Ik doe de opleiding Grafisch Vormgever aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Ik zit nu in leerjaar 2 en deze opleiding duurt in zijn totaal 4 jaar. Het is een BOL opleiding. Toen ik van het Vmbo afkwam was mijn keuze voor deze school er niet heel snel. Ik wist echt niet wat ik wilde tot dat iemand uit mijn klas er toen der tijd mee kwam. Dat deze opleiding bestond. Meteen een eye opener. En nooit spijt gehad! Waarom hij tof is? Ik altijd lekker creatief bezig kan zijn en het soms niet eens als school voelt.

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen ect)? 
Het is een Niveau-4 opleiding BOL. In leerjaar 3 en in leerjaar 4 ga je 6 maanden per school jaar op stage. Dus een volledig school jaar in totaal. Je kunt o.a. stage lopen bij andere grafisch vormgevers bedrijven of een tijdschrift. Kledingmerk (voor de folders, huistijlen etc. Maar ook kun je stage lopen bij een bedrijf dat website's maakt. 

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding? 
Als ik klaar ben met deze opleiding en mijn diploma op zak hem mag en kan ik mezelf officieel Grafisch Vormgever noemen. Want daar heb ik dan "hoera" 4 jaar voor mogen studeren. En ik denk dat dat wel goed voelt!

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken? 
Uhm de vakken in leerjaar 1 zijn anders dan in leerjaar 2. In leerjaar 1 krijg je o.a. visualiseren en styling apart in leerjaar 2 komt dat in je profielkeuze. En ook vakken in leerjaar 1 zoals typografie, indesign, illustrator en photoshop komen in leerjaar 2 allemaal samen. Het komt er op neer dat je in leerjaar 1 alle kanten ziet van het vak. En in leerjaar 2 heb je de basis in handen en kun je dingen gaan toepassen.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding? 
Variatie denk ik. Je hebt zoveel verschillende opdrachten. En je komt er ook heel goed achter waar je nou echt goed in bent en waarin wat minder goed. Soms ook best confronterend omdat je soms toch wel denkt oh doe ik ff! En het dan echt wel tegen kan vallen hoe het uiteindelijk uit pakt. Maar ook wel weer heel leerzaam.

Zijn er nog door studeer mogelijkheden? 
Pfoe, heel breed. Ben ik zelf nog niet echt mee bezig. Waar je wel altijd veel docenten over hoort is "oh nou ga je niet naar de kunstacademie dan?" Echt een status als je dat behaald hebt denk ik. Maar dat wordt hem niet voor mij!

Aan wie raad je deze opleiding aan? 
Ik raad deze opleiding aan, aan mensen die vanaf jongs af aan altijd lekker creatief bezig zijn. Interesse hebben in tekenen, ontwerpen of fotografie. En het creëren van nieuwe beelden. 

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken?
Ik ga denk toch nog verder studeren, het lijkt me heel leuk om docent in dit vak te worden. Dus mensen van mijn leeftijd (op dit moment) creatieve dingen mee te kunnen brengen en advies te geven. En natuurlijk mooie werken te kunnen tegen komen.

Wat vind jij van deze toffe opleiding?
Yay or nay?

2 opmerkingen

  1. Klinkt echt gaaf! Maar ik ben totaal niet creatief helaas:( Liefs Sabrina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waauw het klinkt als een gave studie! Ik doe CMD en veel mensen uit mijn klas hebben diezelfde opleiding hiervoor gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen