Toffe opleiding | Fotografie aan de fotovakschool

Vandaag is het de beurt aan Eva om over haar opleiding te vertellen. Zij studeerde namelijk af aan de fotovakschool in Apeldoorn. Benieuwd wat zij allemaal geleerd heeft tijdens deze opleiding en wat haar hoogtepunten waren? Vandaag geeft ze op deze en meerdere vragen antwoord!Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof?
Vanaf februari 2009 tot mei 2013 heb ik gestudeerd aan de Fotovakschool in Apeldoorn.

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen ect)?
Mijn opleiding was de allereerste mbo 4 opleiding op de Fotovakschool.
Ik zat letterlijk in de allereerste klas die deze opleiding kon volgen.
Uiteindelijke belande ik na drie verschillende stages in een andere klas.
Die achteraf gezien veel beter bij me paste en dingen beter geregeld waren, juist omdat het niet de eerste klas was.

Tijdens de opleiding ga je twee stages volgen, beide van een half jaar.
Bij het stage lopen kun je werkelijk aan van alles denken, echt elk fotografie gebied is mogelijk. Zelf koos ik voor drie stages, een catwalk fotografie stage, een fashion fotografie stage en een beauty fotografie stage inclusief opstartend make up merk.
Maar mijn klasgenoten liepen bijvoorbeeld stages in het ziekenhuis, als kinderfotograaf of zelfs in het buitenland als fotograaf voor een vakantiepark.

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding?
Je wordt opgeleid tot fotograaf. Maar ook als ondernemer. Je krijgt hiervoor aparte lessen, maar er wordt ook heel veel zelfstandigheid van je verwacht. De verwachting is vaak dat je als zelfstandige aan het werk zult gaan en dat je daarom juist zelf veel initiatief zult moeten tonen.

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken?
Ik weet niet of je op de Fotovakschool het echt als vakken moet zien. Het zijn eerder periodes. Je krijgt vaak voor een langere periode een bepaalde opdracht en na zoveel weken een beoordeling. De enigste wisseling die je hebt qua vakken zijn de momenten dat je ondernemers lessen krijgt, of LLB, maar dat was eigenlijk van korte duur, dat vak verviel vrij snel. Dus die telt eigenlijk niet.

Let wel op, op een Fotovakschool, wordt je vooral technisch opgeleid. Dat je dus een juist belichte foto kan maken. Dus niet hoe je creatief moet denken. Dat moet je eigenlijk van nature al in je hebben zitten.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding?
Het leukste aan de opleiding. Dat is best een moeilijke vraag. Eigenlijk zou ik willen zeggen de stages. Maar die zijn eigenlijk niet alleen maar leuk. Zelf vond ik de ondernemers lessen pittig, maar misschien nog wel het leukst. Tenzij je de vrij werk momenten als opleiding onderdeel mag mee tellen, dan winnen die het absoluut!

Zijn er nog door studeer mogelijkheden?
Jazeker, je kunt in de fotografie nog allerlei masterclasses volgen. En nog meer opleidingen, op bijvoorbeeld juist wel het creatieve gedeelte gericht. Er is zoveel mogelijk.

Aan wie raad je deze opleiding aan?
Aan mensen die willen leren hoe je een goeie foto maakt. Zeker niet aan mensen die denken fotografie te gaan studeren omdat je dan makkelijk een mbo 4 diploma op zak hebt en vervolgens door kunt studeren. Want dan valt het je erg tegen, meer dan de helft van zulke leerlingen stopt na een korte tijd. Nee, als je echt goed wil leren fotograferen, veel vrije tijd erin wil steken en er heel hard voor wil werken om een goeie fotograaf te worden. Dan zou ik je de Fotovakschool aanraden.

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken?
Zelf ben ik dus al een tijdje klaar met studeren. Na mijn opleiding aan de Fotovakschool heb ik één jaar lang een eigen kleine fotostudio gehad. In Friesland. Helaas een totaal verkeerde locatie wat betreft mode en beauty fotografie. Na zes maanden te zijn gestopt ben ik in Beverwijk een nieuwe fotostudio begonnen, waar ik nu heel hard aan mijn carrière als fotografe werk. Inmiddels ben ik ook erkend als leerbedrijf en leidt ik nog studerende fotografen op. En begeleid ik een aantal meiden in hun fotografie examens. Eigenlijk doe ik nu dus al wat mijn droombaan is. Fotograferen en les geven in de fotografie!

Fleur: Wat ontzettend leuk dat je dus ook een opleiding speciaal voor alleen fotografie kan volgen! Meestal wordt dit gecombineerd bij opleidingen en zijn het dus vaak maar kortere periodes. Ontzettend gaaf dat je nu zelf dan ook een erkend leerbedrijf bent!


Lijkt een opleiding aan de fotovakschool jou wat?

1 opmerking