Toffe opleiding | MBO Theater

Goedemorgen! Vandaag starten we weer met twee nieuwe opleidingen. De eerste opleiding van vandaag is de opleiding MBO Theater. Dit is een opleiding waar Renee laaiend enthousiast over is en graag mensen er over wilt vertellen. Benieuwd wat het verschil is met een HBO Theater opleiding en wat Renee het leukste vindt aan haar opleiding?
Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof? 
Ik volg een mbo opleiding de theater opleiding in Haarlem. Met theater ben je altijd creatief bezig en niks is gek. Doordat iedereen met dezelfde passie rond loopt begrijpen wij elkaar bijna altijd. Ik heb niet het gevoel dat ik op een school rond, tuurlijk wel af en toe maar niet zo zeer oh ik moet weer naar school. School is fijn omdat je op een plek komt waar je met iedereen kan praten en werken aan je passie, het is fijn. Een soort tweede familie voor vier jaar lang.

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen ect)?
Ik kan alleen vertellen hoe het nu voor mij gaat, vanaf volgend schooljaar wordt de opleiding een 3 jarige opleiding dus veranderen de stages. Het is een mbo 4 niveau, vanaf vmbo kader/tl kan je naar deze opleiding. De opleiding duurt 4 jaar (vanaf volgend jaar 3 jaar). Aan het einde van het tweede jaar kies je een profiel, uitvoerend of theater maker, dit heeft ook invloed op je stage. Stage loop je intern in het derde jaar, dan maak je een klassikale voorstelling en in het vierde jaar loop je een externe stage. Je kan alle kanten op, het ligt aan je profiel. Je kan een spel, theaterlessen geven, regisseren of helpen bij een productie. Via school krijgen wij veel stages aangeboden maar je kan ook zelf op zoek gaan naar een stage.

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding? 
Uitvoerend artiest of theater maker, het ligt eraan welk profiel je kiest. Je kan als je het profiel theater maker kiest een uitvoerende maker worden, een makende speler simpel gezegd maar als je uitvoerend artiest kiest kan je het niet combineren, dit komt door het feit dat wanneer jij een uitvoerend artiest bent jij liever je laat regisseren in plaats van dat jij het zelf maakt.

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken? In de ochtend een uur work-out, spel, regie/theater maken, bewegingstheater/dans, boekhouding (dit is echt een voordeel want hierdoor kan je heel makkelijk je eigen bedrijf beginnen), evenement organisatie, tekst analyse, SLB en productiehuis.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding? 
Het creatief bezig zijn en bezig zijn met mijn passie. Er is nooit een dag hetzelfde en dat maakt het fijn. Het fijne is dat je niet alleen met je passie bezig bent maar ook jezelf heel erg leert kennen en je persoonlijk ook sprongen maakt. Tijdens productiehuis maak je in groepen een eigen productie, een maker schrijft het of je kiest een bestaande tekst. Een regisseur van je klas regisseert het en je moet de productie ook zelf doen, locatie en mensen die naar je komen kijken. Je leert dus meerdere kanten van het vak en niet alleen het spel.

Zijn er nog door studeer mogelijkheden?
Ja zeker, er zijn HBO theater opleidingen, genoeg. Verder kan je daarna bijvoorbeeld de pabo gaan studeren en dan kan je docent worden in theater, zo kan je nog veel meer opleidingen volgen en dat combineren met theater.

Aan wie raad je deze opleiding aan?
Iedereen die geniet van theater maken en hier meer en serieus mee bezig wilt zijn.

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken? 
Ik ga hierna verder studeren, wel een iets andere richting. Ik ga na mijn opleiding eerst negen maanden naar New York, ik ga een taalcursus volgen met als extra pakket media & art, waardoor ik onder andere lessen krijg in journalistiek. Ik denk dat ik daarna naar het HBO journalistiek wil maar dat staat nog niet vast. Wat wel zo is bij een opleiding als theater, het werk gebied is moeilijk. Het ligt eraan wat je ermee wilt, wil jij in professionele stukken spelen moet je hier heeel heeel heeel hard voor vechten. Tuurlijk moet dat altijd maar wanneer jij zelf een bedrijf begint is het makkelijker om werk te krijgen.

Wat vindt jij van deze toffe opleiding? 


2 opmerkingen

  1. Dit lijkt me ook zo'n onwijs leuke opleiding! <3
    Alleen inderdaad is het erg jammer dat de werkgelegenheid erg klein is bij zo'n opleiding. Dat is ook mijn reden geweest om hier niet voor te kiezen, hoewel ik het echt geweldig vind!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo verschrikkelijk slecht dat ik het nu pas lees, zo leuk dat je dit doet op je blog en zo leuk dat ik mijn verhaal mocht delen! <3

    BeantwoordenVerwijderen