Toffe opleiding | Muziektheater

Voor vandaag heb ik weer twee ontzettend toffe opleidingen voor jullie op de planning staan. Vandaag trapt Britt af en verteld ze over de opleiding Muziektheater die zij volgt aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Wil jij ook graag het theater in maar weet je nog niet helemaal precies hoe en wat? Misschien is deze opleiding dan wel wat voor jou!
Lees je mee?
Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof?
Ik studeer Muziektheater aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Dit is een toffe opleiding, omdat ik de hele dag mag doen wat ik het allerliefste doe. Ik word opgeleid tot Zanger Plus, dus niet alleen zanger, maar ook acteur en danser en maker. Dit is 1 van de 3 Muziektheater opleidingen in Nederland en de meeste mensen in de Musicalwereld komen van deze drie opleidingen. Dus het is ook nog eens heel bijzonder.

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? 
Mijn opleiding is best wel hoog niveau. Van de gemiddeld 300 auditanten worden er per jaar, na 4 auditierondes, maximaal 18 studenten aangenomen. Met de andere Muziektheateropleidingen in Nederland zijn er dus ongeveer 40 mensen per jaar die Muziektheater mogen studeren. De opleiding zelf duurt 4 jaar. Je mag in de eerste helft van je vierde jaar stage lopen, als je ergens aangenomen wordt. Verder loop je dus geen stage, maar maak je zoveel mogelijk contacturen op school. 

En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen echt)? 
Stage lopen kan alleen in een professionele productie. Dat kan een professionele musicalproductie of een theaterproductie zijn. Voorbeelden: Soldaat van Oranje, Grease, Beauty and the Beast, theatergroep de Appel, Orkater, theatergroep Kwatta. Waar je ook maar aangenomen kan worden, daar mag je stage lopen.

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding?
Je word opgeleid tot Zanger Plus. Dat is naast zanger dus ook acteur en maker en danser, zoals ik hierboven al zei. Daarmee kan je in musicals spelen, maar ook bij toneelgroepen, kleinkunstvoorstellingen, kindervoorstellingen, poppentheater, a capella groepen. Overal waar in gezongen en gespeeld en gedanst wordt, kan ik later in spelen.

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken?
Ik doe een HBO opleiding, dus ik krijg geen Engels, Nederlands en Rekenen. De hoofdvakken van de opleiding zijn Integratie (het samenvoegen van spelen en zingen), Zang en Spel. De bijvakken zijn verschillende soorten Dans (Modern, Jazz, Tap), Muziektheorie, Solfege, Improvisatie (zowel dans als zang), Piano, Ondernemen, Ensemble etc. 

Wat vind jij het leukste aan de opleiding?
Het leukste aan de opleiding is dat ik elke dag bezig ben met wat ik het allerleukste vind, maar dat dat wel heel serieus genomen wordt. De opleiding is heel breed, dus we moeten keihard werken en maken lange dagen van 9 tot minstens half 7. Ik kan van mijn grootste hobby mijn beroep maken en word echt opgeleid om de allerbeste te worden. Het is dus heel leuk, maar ook heel serieus. Dat vind ik heel fijn.

Zijn er nog door studeer mogelijkheden?
Veel mensen willen na hun studie doorstuderen in het buitenland. Musical is in veel landen erg hetzelfde, dus je kunt makkelijk naar Duitsland of Londen of New York. Echt veel masters zijn er niet, maar je moet natuurlijk ook zo vroeg en jong mogelijk beginnen, dan heb je meer kans op een baan.

Aan wie raad je deze opleiding aan?
Ik raad de opleiding aan aan mensen die al heel lang weten dat ze iets met theater willen doen, daar al jaren keihard voor werken en bereid zijn om alles op te geven. Een sociaal leven heb je niet meer echt op deze opleiding en dan bedoel ik écht niet meer. Je maakt hele lange dagen en bent alleen maar bezig, maar als je echt een toekomst wil in het theater, is dit een van de beste opleidingen. 
Als je musical gewoon wel leuk vindt, kun je het beter niet doen. Het is echt heel hard werken en je moet het heel serieus nemen, anders haal je het gewoon niet. En dat klinkt heel hard, maar dat is echt zo.
En je moet natuurlijk een basiskennis hebben in zangtechniek, speltechniek, danstechniek en muziektheorie. 

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? 
Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als ik bijvoorbeeld aangenomen word voor een leuke stage en daarna binnen dat bedrijf kan blijven, heel graag. Ik moet echt kijken of ik überhaupt aan de bak kom in Nederland.
Ik zou ook heel graag een jaar willen studeren aan de New York Film Academy en dan willen proberen om aan het werk te komen in New York. Dat zijn hele wilde dromen, maar wie weet lukt het ooit. 

Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? 
Als ik ooit een hoofdrol op Broadway zou kunnen spelen (en dan het liefst de titelrol in Elisabeth), dan zou ik het gelukkigste mens ooit zijn. Dat is echt echt echt de ultieme droom.

Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken?
Ik vind het M-Lab een hele toffe plek, waar ze mooie, kleinere musicals maken. Maar de grote droom is natuurlijk een hoofdrol bij een voorstelling van Stage Entertainment. Dat zou ik het allerliefste willen. Maar zelfs als ik ooit aangenomen word bij Stage Entertainment ben ik al heel blij. Dat is echt de droom van iedereen die het Musicalvak ik wil. 

Wat vindt jij van deze opleiding?

1 opmerking