Toffe opleiding | Oriëntaalse Talen & Communicatie

Het is vier uur dus dat betekend dat het tijd is voor de tweede toffe opleiding van vandaag. Jinn gaat jullie vertellen over de opleiding Oriëntaalse Talen & Communicatie. Dit is een opleiding waar ik nog nooit eerder van had gehoord en ik denk een groot deel van jullie ook niet. Dus ben je benieuwd naar wat deze opleiding precies inhoud? Jinn verteld het je!Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof?
Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding Oriëntaalse Talen & Communicatie, waar je keuze hebt uit de talen Japans, Chinees en Arabisch. Ik studeer Japans en vind dit een toffe opleiding omdat het erg origineel en leuk is voor talenliefhebbers. Je hebt ook voldoende gelegenheid om met native speakers te communiceren, les te krijgen van echte Japanners plus een prachtige kans om in het buitenland te studeren!

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen ect)?
De opleiding is van HBO-niveau en duurt 4 jaar lang waarvan je in totaal 1 jaar lang op stage bent. In je derde jaar ga je op de zogenoemde studiestage, oftewel, study abroad! De opleiding heeft meerdere contacten in Japan, en op één van deze universiteiten kan je voor 5 maanden gaan studeren. In het vierde en laatste jaar moet je opnieuw op stage, maar deze keer de wat serieuzere werkstage die je zelf moet regelen. Deze stage moet wel iets met Japan te maken hebben, maar of dat in Nederland, Japan zelf of een ander land is maakt niet uit, dus vandaar dat ik op dit moment weer in Japan zit!

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding?
Je wordt voornamelijk opgeleid voor het bedrijfsleven. Vanaf het derde jaar zijn we druk bezig geweest met de beleefde kant van de Japanse taal, bedrijfstermen, het schrijven van business e-mails etc. Daarnaast hebben we ook elk jaar bijvakken die te maken hebben met marketing en communicatie.

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken?
In het tweede jaar heb je de mogelijkheid te kiezen tussen de profielen Taal, Business en Communicatie, dus het verschilt per richting welke vakken je er nog bij krijgt. Ik heb de taal-richting gekozen, en de vakken die we kregen waren Japans lezen, schrijven, luisteren en spreken ook Economie, Marketing, Management Organization & Communication, Engels, Nederlands, Eventmanagement, Communication Theory & Practice, Onderzoeksvaardigheden, etc. Daarnaast kregen we ook veel lessen over de Japanse cultuur, geschiedenis en economie.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding?
Het leukste aan de opleiding vind ik dat het veel mogelijkheden biedt, al hangt dit uiteindelijk ook wel van jezelf af (en je portemonnee). Zo heb je de mogelijkheid om te socializen met Japanse uitwisselingsstudenten, mee te doen aan buitenschoolse excursies naar Japan, en daarnaast is het een vrij kleine en huiselijke opleiding omdat het niet echt een alledaags opleiding is. Verder is het leuk hoe snel je hier iets bijleert. Na ons eerste jaar waren we al in staat basisgesprekken in het Japans te voeren!

Zijn er nog door studeer mogelijkheden?
Specifieke doorstudeer-mogelijkheden zijn er niet echt, dit hangt allemaal af van wat jij wil gaan doen. Er zijn ook veel mensen die uiteindelijk helemaal niks met de taal doen en dat vind ik heel zonde en ben ik ook niet van plan.

Aan wie raad je deze opleiding aan?
Aan iedereen met een passie voor taal en cultuur, en een specifieke interesse in Japan is ook mooi meegenomen. Je hebt wel een flink doorzettingsvermogen en goede discipline nodig om de opleiding af te kunnen maken, want het slagingspercentage is hier toch helaas wel schokkend laag…

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken?

Als ik klaar ben ga ik opzoek naar een baan, en ik heb hiervoor nog niks specifieks in gedachten maar kijk gewoon naar de mogelijkheden om ervaring op te doen. Uiteindelijk zou ik het fantastisch vinden als ik iets voor mezelf kon beginnen, en dan bedoel ik niet op een kantoortje teksten vertalen, maar echt mensen begeleiden. Nederlanders begeleiden in het zaken doen met Japan, en andersom. Cursussen geven over de taal lijkt me ook erg leuk. Maar wie weet wat me te wachten staat, ik sta overal voor open!

Heb jij al eens eerde van deze opleiding gehoord?
Lijkt het jouw wat?

2 opmerkingen

  1. Dit is de opleiding in Maastricht, toch?
    Het lijkt mij inderdaad heel lastig hier werk in te vinden aangezien het zo specifiek is! Maar lijkt mij wel heel leuk om te studeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk geworden zo! :D Het was leuk om hieraan mee te doen, thanks! :)

    BeantwoordenVerwijderen