Lifestyle | Wat betekend vrijheid voor jou?

Gister avond om acht uur was het even helemaal stil in Nederland. We 
herdachten de slachtoffers die voor onze vrijheid gestreden hebben of zijn omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog. Vandaag de dag, 5 mei, vieren we de vrijheid van Nederland. Maar wat betekend vrijheid eigenlijk voor jou en mij?
Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Bizar toch eigenlijk als je gaat bedenken dat de mensen 70 jaar geleden na vijf jaar eindelijk weer normaal de straat op konden gaan zonder de hele tijd achterom te moeten kijken of overal knallen te horen? Ik kan het me niet voorstellen in wat voor verschrikkelijke angsten deze gewone burgers hebben geleefd. Voor ons is de vrijheid van nu niet meer als normaal, maar voor de mensen van toen (en nog vele opa’s en oma’s (zo ook de mijne)) is het nog steeds iets groots en bijzonders.

As je de documentaires en verhalen over de tweede wereld oorlog terug kijkt en leest en hoort hoe het in landen buiten Europa (waar nu oorlog gevoerd wordt) er aan toe gaat, is het alles behalve vanzelfsprekend. En daarom vind ik het gebaar dat we op 4 mei met zijn alle deze gebeurtenis en slachtoffers herdenken en het feit dat we vandaag de dag ‘vieren’ dat we vrij zijn, mooi. Mooi dat we laten zien dat we de mensen die hier voor gestreden hebben dankbaar zijn en laten zien dat we ook écht vrij zijn.

Voor mij betekend vrijheid dan ook dat we kunnen zijn wie we zijn en doen wat we willen doen. Dat er niet gevochten wordt en dat we gewoon (over het algemeen) kunnen leven zonder doodsangsten uit te staan. En laten we daar zuinig op zijn, want als je het nieuws bekijkt is het lang niet overal zo en mogen we onze handjes dichtknijpen.

Wat betekend vrijheid voor jou?

Geen opmerkingen