Toffe opleiding | Technische Commerciële Textielkunde

Wow! Het is tijd voor de allerlaatste opleiding van deze rubriek 'Toffe opleiding'. De afsluiter is Idwerd die vertelt over de opleiding Technische commerciële Textielkunde. Ja een hele mond vol zou ik zeggen! Benieuwd wat deze mond vol precies inhoud en wat je er allemaal mee kunt doen?


Welke toffe opleiding volg je en waarom vind je deze tof?
Ik volg de opleiding Technische Commerciële Textielkunde (TCT). Deze opleiding leert je eigenlijk alles over textiel. Je kunt in het tweede jaar kiezen uit 2 richtingen: Fashion & Textiel. Bij de fashion richting leer je over collectioneren, inkoop, patroontekenen en alle andere aspecten van de modewereld. Bij textiel leer je eigenlijk over alles wat geen mode is. De textielrichting is erg breed. Je leert er o.a. over medisch-, interieur- en geotextiel (voor de wegenbouw). Je kunt het zo gek niet bedenken of het is textiel. De textielrichting is een stuk technischer dan de fashionrichting, je krijgt daar ook meer te maken met scheikunde en het testen van stoffen in het lab.

Welk niveau is het, hoe lang duurt hij en hoe lang ga je in totaal op stage? En uiteraard, waar moeten we aan denken bij stage tijdens deze toffe opleiding (waar kun je stage lopen ect)?
De opleiding is op HBO niveau en duurt 4 jaar. In het derde jaar ga je op stage en doe je een minor, je bent dat hele jaar dus niet op school te vinden. Doordat de opleiding erg breed is kun je eigenlijk overal een minor doen en je kunt bij veel verschillende bedrijven stage lopen. Als je ambities hebt als inkoper, dan kun je bijvoorbeeld stagelopen bij een groot modemerk (G-Star, Karl Lagerfeld, H&M, WE, noem maar op) als inkoper. Wil je liever iets met de technische kant van de textiel, dan kun je bijvoorbeeld stage lopen in een lab om daar nieuwe textielstoffen te testen. Je kunt een groot deel van de opleiding zelf invullen, dus er is heel veel mogelijk op het gebied van stages en minoren.

Waar word je voor opgeleid tijdens deze opleiding?
Met deze opleiding wordt je uiteindelijk textiel ingenieur in de richting die je hebt gekozen. Je kunt elke mogelijke baan binnen de mode-/textielbranche krijgen, behalve designer (daarvoor zal je een opleiding aan de kunstacademie of AMFI moeten volgen). Ik wil bijvoorbeeld graag iets doen met de pasvorm (dus patroontekenen en het omzetten van ontwerpen in technische tekeningen) of collectioneren. Maar je kunt ook inkoper van stof of garens worden, lab medewerker voor textiel, ontwikkelaar van stof voor in bijv. auto’s, vliegtuigen of gebouwen. Het is echt maar net wat je zelf wilt.

Welke vakken krijg je zoal en wat zijn naast de basis vakken (Eng, NL & rekenen) zowel de hoofdvakken?
De basisvakken zijn bij ons Engels, Nederlands & Recht, die komen ongeveer 2 kwartielen per jaar voor in de opleiding. Het hoofdvak is Basistextiel, daar leer je over materialen, productiemethoden voor stoffen en nabehandelingen voor stoffen. Dit vak komt ieder kwartiel terug. We hebben ook praktijkvakken, zoals confectie (naaien), breien (met de machine), kwaliteitsonderzoek en design (het maken van een designboek met Photoshop). Ook is er ieder kwartiel een project, dit doe je in een groep van meestal 4 personen. Dit kwartiel was de opdracht om een researchboek te maken, uit dat researchboek moest je inspiratie halen voor de collectie jassen die je moest ontwikkelen.

Links: het confectieportfolio met daarin alle opdrachten uit het eerste en tweede kwartiel. Rechts: het tijdschrift wat ik gemaakt heb voor het vak design.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding?
Ik vind het praktijkdeel van de opleiding erg leuk. De theorie is ook erg praktijkgericht, wat je leert in een hoorcollege pas je al snel toe in de praktijk. Ook vind ik het leuk dat je veel dingen zelf in kunt vullen en dat je bij veel praktijkopdrachten wel vrij bent in bijv. je ontwerp.

Zijn er nog door studeer mogelijkheden?
Er zijn wel doorstudeermogelijkheden, maar omdat ik hier zelf niet echt ambitie voor heb, weet ik daar niet heel veel vanaf. Een master of universitaire studie is meer gericht op het onderzoeken van nieuwe materialen die gebruikt zouden kunnen worden in de textielindustrie en minder gericht op de praktijk.

Op de bovenstaande foto zijn we bezig met het uitzoeken van stoffen en kleuren voor de collectie. Je ziet de formulieren waarop de technische tekeningen staan, daarop komen de stoffen en in welke kleuren je die wilt verven. Ook leg je het idee van het ontwerp daar kort uit, waarbij je aan moet geven waarom het bij het thema en je trend past.

Aan wie raad je deze opleiding aan?
Ik raad deze opleiding aan als je ambities hebt in de mode- of textielbranche. Textiel/mode moet wel echt je passie zijn, want je bent er de hele dag mee bezig en niet iedereen vindt dat leuk. De aansluiting met MBO blijkt ook goed te zijn en als je vanaf de havo komt zonder enige kennis van mode, kunst of textiel, dan is het ook zeker goed te doen. Doordat de opleiding erg breed is, is het niet erg als je nog niet precies weet wat je later wilt worden in de branche, er zijn genoeg opdrachten waarmee je er vanzelf achter komt.

Ga je als je klaar bent nog verder studeren of ga je opzoek naar een baan? Als je nog verder gaat studeren; wat is je toekomst droom wat betreft je carrière? Als je opzoek gaat naar een baan; waar lijkt het jouw tof om te gaan werken?

Ik wil niet verder gaan studeren, maar ik wil op zoek naar een baan. Ik wil graag iets gaan doen met fittings (pasvorm) en patronen of iets met collectioneren. Ik zou graag voor een leuk en groot modemerk willen werken. Welk merk dat precies is, weet ik nog niet.

Fleur: En met deze ontzettende brede opleiding zijn we alweer aan de laatste post uit deze rubriek gekomen. Ik wil Idwerd bedanken voor de leuke afsluiting en wie weet doen we dit later dit jaar gewoon nog een keer met nog meer nieuwe opleidingen!


Kende jij de opleiding Technische Commerciële Textielkunde al?

1 opmerking

  1. Jammer dat dit de laatste is! Ik had er graag meer gezien, en lees deze rubriek met veel plezier! In ieder geval bedankt voor deze leuke rubriek!

    BeantwoordenVerwijderen