Personal | 'Wat zijn je hobby's?' ' Euh.. naar de WC gaan?'

Ik heb al jaren een hekel aan deze vraag. Waarom? Gewoon omdat ik eigenlijk niet weet wat mijn hobby's zijn. Ja, ik heb dingen in het leven die ik leuk vind, die ik graag doe en waar ik blij van word; maar kan ik die tot mijn hobby benoemen? In vriendenboekjes vroeger kon ik een heel lijstje invullen, inmiddels zijn we meer dan 12 jaar verder en weet ik het helemaal niet meer. Wat zijn hobby's, beter nog; wat zijn mijn hobby's eigenlijk?
Ome Google verteld
Als ik in Google opzoek ga naar wat een hobby precies is, verteld ome Google het volgende: ''Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet.'' 

Iets zou je dus een hobby kunnen noemen als je je er door ontspant en het iets is wat je graag doet. Zo simpel is het dus eigenlijk. Als ik het zo bekijk zou je dus alles tot je hobby kunnen noemen, zelfs naar de wc gaan kan een hobby zijn. Eigenlijk best vreemd dat ik dan niet goed weet wat ik moet antwoorden als mij deze vraag word gesteld.. 

Standaard lijstje aan hobby's Als iemand uit is op mijn hobby's (wat gelukkig veel minder voor komt dan vroegah) kom ik meestal niet verder als het 'ik noem het maar hobby's' lijstje bestaande uit; muziek luisteren, schrijven, tijdschriften/boeken lezen, foto's maken en leuke dingen doen met vriendinnen. Ik durf te wedden dat dit soort 'standaard' lijstje niet alleen door mij gehanteerd wordt. In de afgelopen jaren heb ik het wel vaker gehoord of gelezen als iemand iets vertelde over zijn of haar hobby's.

Ben ik er al uit? Maar goed, zijn dit nou echt mijn hobby's? Ja, ik vind het leuk om te schrijven (bloggen), heb stapels tijdschriften liggen, luister iedere dag muziek, loop het liefste de hele dag met mijn camera rond en vind het gezellig om leuke dingen te doen met vriendinnen, maar of ik dit echt als een hobby beschouw? Als ik de definitie van Google moet geloven dus wel, maar eerlijk is eerlijk; het voelt niet als een hobby. Het voelt eerder als een lijstje dat ik gewoon standaard opsom of invul als mij de vraag wat mijn hobby's zijn wordt gesteld. 


Als ik denk aan iemand met een hobby, dan zie ik iemand voor mij die er zich de hele dag mee kan vermaken. Like een kunstenaar of een tuinier. Die zijn vaak hele dagen met hun hobby bezig. Ik kan dit dan ook niet bij mezelf terug vinden. Tuurlijk zijn er dagen dat ik de hele dag aan tijdschriften lezen kan besteden, of ben ik een dikke aantal uren met mijn blog of nagels bezig, maar dit zie ik niet als een hobby als in de zin van; ik doe het de hele dag zonder dat het gaat vervelen. 

Maar Fleur, wat wil je nou met deze blog post bereiken? ('Wat is je doel?')
Euhm, eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee waar ik heen wilde. Ik wilde hier gewoon wat over schrijven omdat het in mij opkwam en ik me er aan irriteer dat ik deze vraag haat en niet goed weet of misschien wel durf te beantwoorden. Nu ik dit hier boven terug lees heb ik inderdaad nog steeds geen oplossing of conclusie. Of nou ja, misschien heb ik wel een soort van kleine conclusie; ik weet nog steeds niet wat nou écht hobby's zijn en ben het standaard lijstje zat. Maar ja, hier kan ik dus vrij weinig mee, want voor ik aan deze blogpost begon wist ik dit eigenlijk al. Oké  laten we het er maar gewoon op houden dat ik mijn frustratie over deze stomme vraag even kwijt moest. Maar.. 


Wat versta jij onder hobby's?
En als je wél weet wat je hobby's zijn; tell me! 

Geen opmerkingen