Personal | Twéé uur live op de radio!

Dat ik een opleiding volg waar we veel écht doen, dat wist ik vorig jaar al. Vorig jaar maakte we namelijk zelf een magazine, deden we interviews, bedachte en maakte we onze eigen reclame en hebben we onze eigen nieuws items gemaakt. Ik dacht dat we alles al zo'n beetje gehad hadden... Tot we dit jaar begonnen met het blok radio tijdens journalistiek! Afgelopen vrijdag was onze eerste live uitzending en daar wil ik jullie graag meer over vertellen, lezen jullie mee?

Ik luister zelf regelmatig naar de radio. Voorheen was dat voornamelijk 3FM, maar nu, omdat Coen en Sander zijn verhuist, ook 538. Ik dacht er eigenlijk niet bij na. Maar net zoals er bij een reclame/film/documentaire en een magazine heel veel aan vooraf gaat, is dat ook bij radio maken zo. Het ziet altijd maar zo 'gewoontjes' uit, de DJ's die aan wat knopjes draaien en zo even een heel programma door 'lullen', maar zo 'simpel' en 'gewoon' als dat het eigenlijk lijkt is het niet.

Want heb je er wel eens bij stil gestaan dat ze voor ieder radio programma óók een draaiboek hebben? Dat ze op iedere minuut hebben beschreven wat er gebeurt en wat de mensen horen? Nou, ik vóórdat we aan dit blok begonnen dus niet! Wij begonnen twee weken geleden dit blok met het verzinnen van een naam en de inhoud van onze radio show. En ik kan je zeggen; dat is nog niet niks!


Want buiten het feit dat er muziek gekozen moest worden, moest er ook gekeken worden naar de verdere inhoud van het programma. Want wat voor een radioprogramma wilde we maken? En wat komt daar in voor? Wat waren leuke evenementen om langs te gaan voor een eventueel interview live over de radio? En nodigen we een gast, een band of een zanger of zangeres uit of helemaal niemand en doen we alles telefonisch? En wat dacht je van de presentatoren? Waar zouden zij over gaan praten? En nog belangrijker; hoe zouden wij aan bedjes en jingles komen? Kortom vele vragen die wij met 18 man moesten gaan beantwoorden en nog belangrijker; moesten gaan waarmaken!
We mogen in totaal 4 uitzendingen doen. Afgelopen vrijdag was de eerste en nu over 2 weken (de 25ste) is de tweede uitzending. We hebben verschillende 'afdelingen' die we iedere uitzending rouleren. Zo zijn de volgende uitzending weer twee andere mensen de presentatoren, zorgen weer andere mensen voor de muziek, de interviews, gasten, is iemand anders de regisseur en zitten er weer twee andere mensen achter de knoppen van de techniek.


Deze eerste uitzending was ik de 'regisseur', wat inhield dat ik het draaiboek 'draai' klaar moest maken. Ik moest alle ontvangen items van klasgenoten 'goedkeuren' en in het draaiboek een plaatsje geven en zorgen dat alle nummers en gasten bekend waren. Daarnaast was het ook mijn taak dat de juiste gasten gebeld werden voor de uitzending en was ik diegene die moest bepalen als iets niet lukte (wat nog wel eens voorkwam aangezien het onze eerste keer was), of er muziek kwam of dat we toch dat item gingen doen. Kortom; ik was een beetje de vliegende keep tussen de presentatoren, techniek en de gasten. En weetje? Ik vond het wel leuk! En stiekem ook wel een beetje spannend hoor. Want was mijn draaiboek wel goed? Klopte het wel en had ik alles wel goed om gezet? Gelukkig ging het over het algemeen wel goed! Ik ben trots op het feit dat we zonder hele grote faal acties de eerste uitzending zijn doorgekomen en dat we met een goed gevoel en een glimlach (die niet meer weg te slaan was) op ons gezicht naar huis konden! JA! Dat was ontzettend tof! Op naar de volgende uitzending!


Luister je ook mee? Vrijdag 25 september van 12:00 tot 14:00 op Salto (in Amsterdam ook via de radio himself te beluisteren) StadsFm!Heb jij ooit meegewerkt aan een radio uitzending?

3 opmerkingen